Osteopathie

Een osteopaat komt vaak in beeld als een lichamelijke klacht langdurig is en/of hardnekkig blijkt. Wanneer de ‘medische molen’ onvoldoende verklaring geeft of oplossing biedt voor de pijnklachten, kan een osteopaat uitkomst bieden. Een osteopaat ziet het lichaam namelijk als één geheel om van daaruit op zoek te gaan naar de oorsprong van de klachten. Er wordt dus niet alleen gekeken naar de plaats waar u de pijn voelt, maar het hele lichaam wordt onderzocht om te achterhalen waarom en waardoor u pijn heeft op een specifieke plek. Alles in het lichaam beweegt: van spieren tot bloedvaten, van organen tot botten. Al deze bewegingen beïnvloeden elkaar. Een osteopaat heeft kennis van deze structuren en hun verbindingen. Wanneer een onderdeel van het lichaam minder goed beweegt, kan dit ergens anders in het lichaam voor klachten zorgen. Dit kunnen allerlei klachten zijn: van rug- en nekklachten tot klachten van organen (maag, darm) maar ook hoofdpijn of duizeligheid. Ook bij chronische vermoeidheid of fibromyalgie kan een osteopaat hulp bieden.

Hoe gaan wij te werk..?

Onderzoek

Het osteopathisch onderzoek begint met een vraaggesprek. Niet alleen uw klachten worden doorgesproken, er kunnen ook vragen worden gesteld over uw algemene gezondheid (hart en bloedvaten, luchtwegen, medicijngebruik) maar ook eventuele doorgemaakte ziektes en/of behandelingen worden besproken. Dit alles om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen. Indien uit dit vraaggesprek geen contra-indicaties worden gevonden, verricht de osteopaat een lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt het hele lichaam op zijn beweeglijkheid onderzocht: niet alleen de spieren en gewrichten, maar ook (het bindweefsel rondom) organen.

Diagnose

Uit het intakegesprek en het lichamelijk onderzoek volgt de diagnose. Hierin worden één of meerdere bewegingsbeperkingen aangegeven die, eenmaal losgemaakt, de oplossing zouden kunnen zijn voor uw klachten. Het behandelplan wordt individueel vastgesteld en met u besproken. Wanneer overleg met uw (huis)arts nodig is, wordt dit met u besproken.

Behandeling

Net zoals het onderzoek wordt de behandeling uitsluitend met de handen uitgevoerd om via directe mobilisaties (manipulaties) of indirecte technieken (zeer lichte mobilisaties) de beweeglijkheid van alle weefsels, gewrichten of organen te herstellen. De osteopathische behandeling bestaat uit het opheffen van bewegingsbeperkingen om te komen tot een optimaal functioneren van het lichaam. Een osteopaat geeft het lichaam de ruimte om zichzelf te herstellen. De behandeling is afgestemd op de patiënt en de techniekkeuze waarborgt een veilige en doeltreffende behandeling. Zowel het onderzoek als de behandeling voert de osteopaat met zijn handen uit. Deze zijn zo geoefend dat hij, naast de beweeglijkheid van alle grote en kleine gewrichten, ook de positie, vorm en beweging van de organen kan voelen.

Osteopathie bij kinderen

Het lichaam van een (ongeboren) kindje heeft tijdens de bevalling veel te verduren. De beweeglijkheid van het lichaam en de schedel vangen de krachten gelukkig goed op. Toch kunnen er klachten ontstaan, bijvoorbeeld als een kindje in stuitligging is geboren, na een vacuümverlossing of keizersnede. De osteopaat zorgt er dan voor dat het lichaam van de baby kan ontspannen en de natuurlijk beweeglijkheid terugkrijgt. Hiervoor werkt de specialist nauw samen met de kinderfysiotherapeut.

Osteopathie wordt ingezet bij:
  • Voorkeurshouding
  • Afplatting van het schedeltje
  • Darmkrampjes
  • Problemen met zuigen of slikken
  • Refluxklachten
  • Keel-, neus-, en oorproblemen
  • Landurig huilen, onrustig gedrag

Specialisten

Contact

Heb je (pijn) klachten? Blijf er niet te lang mee rondlopen! Fysio Zuyd helpt. Maak een afspraak bij een locatie bij jou in de buurt. Onze specialisten staan voor je klaar.

Tongersestraat

Mosae Forum

Caberg

De Fronten

Sint-Pieter

Céramique

 

Herculeshof

Mariaberg

Valkenburg

UM Sport

Fysio Zuyd Eijsden

Fysio Zuyd Blerick

Fysio Zuyd Kerkrade

Ergo Zuyd Maastricht

Osteo Zuyd Maastricht

Fysio Zuyd Venlo