Telefoonnummers fysio zuyd filialen

Fysio Zuyd Maastricht
Tongersestraat        043 351 08 00
St. Nicolaasstraat    043 321 85 69
Mosae Forum          043 351 08 00
Caberg                      043 3431451

Herculeshof     043 321 85 69
Mariaberg        043 343 14 51
Geusselt           043 310 19 35
Randwyck        043 351 08 00
Lifestyle           043 351 08 00

Fysio Zuyd Eijsden           043 351 08 00
Fysio Zuyd Blerick            077 203 00 00
Fysio Zuyd Kerkrade        043 343 14 51
Ergo Zuyd Maastricht      043 321 85 69
Osteo Zuyd Maastricht    043 351 08 00
Fysio Zuyd Venlo              077 203 00 00

Diëtetiek

Diëtetiek 

De diëtist is een expert op het gebied van voeding en het gedrag rondom voeding. De diëtist is vooral werkzaam voor speciale doelgroepen, zoals diabetici, mensen met Parkinson, met maag- en darmproblemen, voedingsproblemen in combinatie met medicatie. De diëtist adviseert over een gezond eetpatroon en helpt en motiveert bij het volgen van een dieet.

De diëtisten geven niet alleen algemene voedingsadviezen maar zijn ook gespecialiseerd in diëten die berekend moeten worden bij allerlei aandoeningen en allergieën. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een glutenvrij dieet of het diabetes mellitus-dieet. Er zijn ook diëten die gevolgd moeten worden bijvoorbeeld voor en na een operatie om het lichaam aan te sterken. Natuurlijk helpen diëtisten ook bij de dieetadviezen met betrekking tot vermageren.

De diëtist stelt vragen om inzicht te krijgen in uw voedingspatroon en om inzicht te krijgen in uw belangrijkste hulpvraag. Zij bespreekt samen met u de mogelijkheden voor aanpassing van uw voedingspatroon. Het doel hierbij is om klachten te verminderen en uw gezondheid en/of welbevinden te verbeteren.

Diëtetiek bij kinderen

Een kind met een gezond gewicht beweegt makkelijker en ontwikkelt zich lichamelijk beter dan een kind met overgewicht. Daarnaast heeft een kind met een gezond gewicht minder kans op overgewicht op latere leeftijd. Overgewicht op jonge leeftijd vergroot de kans op gezondheidsproblemen op latere leeftijd, denk hierbij aan een grotere kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en gewrichtsklachten..
 
Omdat kinderen nog in de lengte groeien, is het niet altijd nodig dat ze gewicht verliezen. Als je kind doorgroeit zonder in gewicht aan te komen, wordt de verhouding tussen lengte en gewicht vaak al snel een stuk beter. Daarnaast is het heel belangrijk dat kinderen voldoende voedingsstoffen binnen krijgen voor hun groei en ontwikkeling. Wat een kind precies nodig heeft aan vet, eiwit, koolhydraten, vitamines en mineralen, is afhankelijk van zijn of haar leeftijd, activiteiten en persoonlijke situatie. De diëtist kan ouders en kinderen informeren over wat het kind precies nodig heeft. Het helpt bij gezond eten enorm als het hele gezin meedoet. Daarom is het belangrijk ook ouders goed in te lichten zodat ook zij het goede voorbeeld kunnen geven en daarnaast het kind kunnen ondersteunen en helpen/motiveren.

Oncologie diëtiste

Ieder jaar krijgen bijna 90.000 Nederlanders te horen dat zij kanker hebben. Veel kankerpatiënten vragen zich af wat ze wel en niet moeten en kunnen eten tijdens therapie, maar ook nadat de behandeling is afgerond.  Welke voeding en diëten kunnen de genezing bevorderen of de terugkeer van kanker helpen voorkomen? 

Ongeveer één derde van de patiënten krijgt te maken met gewichtsverlies door problemen met kauwen, slikken, smaak- en geurveranderingen en metabole veranderingen als gevolg van de tumor.

Andere patiënten worstelen met overgewicht en ongewenste gewichtstoename tijdens en na de therapie. Dit geldt vooral voor patiënten met borst-, dikke darm- en prostaatkanker die curatief worden behandeld. Daarnaast kan er, zowel bij gewichtsverlies als bij toename van gewicht, sprake zijn van ondervoeding. Voor al deze vragen en problemen kunt u bij de diëtist terecht. Samen kijken we naar uw mogelijkheden en komen we tot een passend behandelplan.

Zelfs in het palliatieve stadium, als genezing niet meer mogelijk is gebleken, kan de diëtist tips en info geven met betrekking tot comfort en de vermindering van klachten